Malcolm Mackay: Lewis Winterin on kuoltava

Noir on muotisana nykyajan dekkareissa. Antti Tuomaiseen on liitetty Helsinki noir, Jens Lapidukseen Tukholma noir, Vilmos Kondoriin Budapest noir jne. Malcolm Mackayn otsassa on sama noir-leima, kaupunki on tällä kertaa Glasgow. Tyypillinen noir-dekkari on usein osa isompaa kokonaisuutta, vähintään trilogiaa. Siispä Lewis Winterin on kuoltava -kirjakin on itse asiassa ensimmäinen osa Glasgowiin sijoittuvasta rikos-trilogiasta. Jälkimmäiset kaksi osaa ilmestynevät parin vuoden sisällä.

Lajityypille ominaisesti Mackayn kirja on myös uskollinen pimeille sävyille. Päähenkilö (tai sankari) ei tosiaankaan ole rikoksia ratkova mestarietsivä vaan freelancerina toimiva palkkamurhaaja. Kirjan nimestäkin voi päätellä, että päähenkilölle on keikkaa tarjolla, ja komennuksen ympärillä trilogian ensimmäinen osa pyöriikin. Kalsean ja viileän ammattittappajan ajatuksia omasta ammatinvalinnasta ja työtehtävistä ruoditaan osittain herkullisesti, mutta 280:een sivuun mahtuu yllättävän paljon pitkäpiimäistä toistoakin. Sivuhahmoina pyörii huumediileriä, hutsua, isompaa vs. pienempää rikollista, korruptoitunutta vs. kunnianhimoista poliisia jne. Noir-dekkarille tyypillisesti dekkari ei ole ladattu jatkuvalla toiminnalla vaan enemmänkin synkkien olosuhteiden ja kulissien kuvaamisella. Mukaan mahtuu toki murhaakin, mutta ns. koristeeksi.

Itselleni oli vaikea kirjan alusta päästä jyvälle Mackayn lajityypistä. Alun perusteella tapahtumat olisivat voineet yhtä hyvin lähteä Donald Westlaken Dortmunder-sekoiluksi tai Cormac McCarthyn väkivaltaisemmille linjoille. Mackay jäi johonkin puoliväliin. Tehokeinona (ehkäpä tämä on sitä "noirismia") käytetyt predikaatittomat lauseet tulivat usein silmille. Lyhyttä lausetta pitääkin viljellä, mutta olisi se verbi hyvä kuitenkin olla.

Ehkäpä ensimmäinen osa trilogiaa ei vielä antanut parasta Mackayn tyylistä. Kone on selvästikin käynnistetty, mutta se ajoittain yskii. Kyllä kirjaan kohokohtiakin mahtuu, mutta toivottavasti jatko-osat tuovat enemmän värinää Glasgown ilmeisen synkkään alamaailmaan.

Kommentit